گفت‌و‌گوی اروپا و آمریکا در مورد اوکراین؛ مکرون با ترامپ دست‌به‌عصا راه می‌رود

ظهور احزاب ملی‌گرای راست در اروپا، به‌ویژه در کشورهایی مانند آلمان، نشان می‌دهد که برخی شهروندان اروپایی نیز در مورد ادامه حمایت این قاره از کی‌یف تردید دارند

دونالد ترامپ و امانوئل مکرون‌ در کاخ سفیدــ AFP

روابط میان اروپا و آمریکا بی‌تردید در بحران است، بنابراین حفظ شرایط فعلی و اجتناب از تشدید تنش دستاورد محسوب می‌شود، همان کاری که امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، در کاخ سفید انجام داد.

به نوشته سرویس جهانی بی‌بی‌سی، مکرون در نشست خبری مشترکی که در کاخ سفید برگزار شد این کار را با تمجید، چاپلوسی و متقاعدسازی محتاطانه و باملایمت رئیس‌جمهوری آمریکا انجام داد. این رویکردی است که اکنون بسیاری از رهبران سراسر جهان آن را مفیدتر از بیان صریح و انتقاد آشکار از ترامپ می‌دانند.

مکرون توانست روزی را که ممکن بود پرچالش باشد بدون امتیازدهی سپری کند. او از تمایل هر دو کشور به صلح سخن گفت و در حالی که یکی از ادعاهای ترامپ درباره حمایت اروپا از اوکراین را به‌آرامی اصلاح کرد، تایید کرد که اروپا باید مسئولیت بیشتری در قبال امنیت خود بپذیرد.

اما مکرون در یک امتیازدهی مهم، حق را به ترامپ داد که به‌نوعی رابطه با ولادیمیر پوتین، رئيس‌جمهوری روسیه، را از سر گرفت.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این دیدگاهی است که کاملا در تضاد با موضعی است که تاکنون در لندن، پاریس و برلین اتخاذ شده بود، و همگی سیاست منزوی‌سازی پوتین و اعمال تحریم علیه افراد و صنایع روسیه را دنبال کرده‌اند.

مکرون گفت «دلایل موجهی برای تعامل مجدد پرزیدنت ترامپ با پرزیدنت پوتین وجود دارد» و افزود که دولت جدید «تغییری بزرگ» را نمایندگی می‌کند.

مکرون چشم‌انداز مشارکت کشورهایی مانند فرانسه و بریتانیا در تامین امنیت اوکراین پس از آتش‌بس را مطرح کرد، که ممکن است به‌شکل حمایت هوایی و استقرار نیرو در مناطقی دور از خط مقدم باشد. اما در عین حال، او بر اهمیت داشتن پشتیبانی آمریکا تاکید کرد.

با این حال، مکرون در دیدار با ترامپ هیچ تعهدی مبنی بر حمایت از جانب آمریکا دریافت نکرد. و اگر چشم امید داشت که ترامپ کوچک‌ترین انتقادی از پوتین بکند، آن را هم نشنید.

آنچه مکرون به دست آورد، دست‌کم تا حدی، بازگرداندن صدای اروپا به مذاکرات بود، و او و سایر رهبران اروپایی از این موضوع تا حدی دلگرم خواهند شد.

با این حال، روشن است که بازسازی روابط نزدیکی که اروپا و آمریکا از زمان پایان جنگ جهانی دوم داشتند در دستور کار نیست.

به همین دلیل، مکرون مدتی است که روی ایده اروپایی با استقلال راهبردی بیشتر کار می‌کند و به بررسی مفاهیمی مانند نیروهای دفاعی مشترک اروپا پرداخته است.

عقیده مکرون به اینکه اروپا باید خود را با تغییر موضع قابل‌ملاحظه آمریکا تطبیق دهد مشابه دیدگاه فریدریش مرتس، صدراعظم آینده آلمان، است. 

مرتس پیش‌تر گفته بود که معتقد است آمریکا تحت رهبری ترامپ به سرنوشت اروپا بی‌تفاوت است و این قاره باید از نظر امنیتی از آمریکا مستقل شود.

اما فرانسه، بریتانیا و آلمان نیز باید آگاه باشند که همه قدرت‌های اروپایی با دیدگاه آمریکا درباره اوکراین آن‌چنان مخالف نیستند.

ظهور احزاب ملی‌گرای راست در اروپا، به‌ویژه در کشورهایی مانند آلمان، نشان می‌دهد که برخی شهروندان اروپایی نیز در مورد ادامه حمایت این قاره از کی‌یف تردید دارند.

اواخر این هفته، سر کی‌یر استارمر، نخست‌وزیر بریتانیا، به واشینگتن خواهد رفت تا در مورد اوکراین صحبت کند.

مشکل این‌جا است که واشینگتن در حال ارسال پیام است و دستور کاری دارد که فضای اندکی برای نظر دیگران باقی می‌گذارد.

در حالی که آمریکا همیشه توانایی اعمال قدرت و پیشبرد خواسته‌هایش را داشته است، اروپا در بیشتر موارد تحت فشار نبوده است. تغییری که اکنون رخ داده است میزان جدی بودن این شکاف در اتحادهای تثبیت‌شده را نشان می‌دهد.

بیشتر از جهان